Építőanyagok
Kérjen visszahívást!
Színpaletták

Homlokzati hőszigetelés 


Mit jelent a homlokzati hőszigetelés?

Homlokzati hőszigetelés folyamán az épületek külső homlokzati részét, falait szigeteljük. A homlokzati hőszigetelésre használt hőszigetelő lapok általános megjelölése az ún. fehér EPS 80 lapok, ennek van grafitos változata, az ún. EPS G 80, valamint a külső homlokzat lábazati szigetelésére használt XPS. Ezenkívül használhatunk kőzetgyapotot is.

Mi a célja?

A homlokzati hőszigetelés célja, hogy csökkenteni tudjuk mind a fűtési, mind a hűtési költségeket, védelmezzük a falakat a hőingadozástól, így a komfortérzetünk is emelkedik. Nem utolsó szempont a környezet védelme sem, ugyanis a megfelelő hőszigeteléssel csökkenteni tudjuk a CO2-kibocsátást. Ugyanis a fűtés csökkentésével alacsonyabb lesz a CO2-kibocsátás.

Milyen tényezőket kell figyelembe vennünk, amikor homlokzati hőszigetelést választunk?

A homlokzati hőszigetelés választásakor több tényezőt is figyelembe kell vennünk, az alábbiakban felsorolunk néhányat ezek közül:
- A ház mérete, elhelyezkedése, állapota és energetikai igénye.
- A szigetelőanyag típusa, vastagsága, hővezetési képessége, páraáteresztő képessége, hangszigetelő képessége, tűzállósága, víztaszító képessége, színe és ára.
- A szigetelő rendszer kivitelezésének módja, időzítése, költsége és minősége.
- A szigetelés hatása a fűtési energiafelhasználásra, a fűtési költségre, a lakókomfortra és az épület értékére.
- A szigetelés megtérülési ideje és élettartama.
- A szigeteléshez kapcsolódó egyéb felújítási munkák, mint például a nyílászárók cseréje, a bontás, a vakolás stb.
- A szigeteléshez elérhető pályázatok, támogatások és kedvezmények.
Ezek alapján érdemes alaposan tájékozódni és több lehetőséget is összehasonlítani, mielőtt döntést hozunk a homlokzati hőszigetelésről. A pontos paraméterek felméréséhez és kiszámításához mindenképp szakember segítségét érdemes kérni.

Mit jelent a hőszigetelő alaprendszer?

Az alaprendszer az alábbi elemeket tartalmazza:
- hőszigetelő lemez
- polisztirol ragasztó, amelynek szükséges mennyisége 8 kg/m2, egyes rendszerajánlatokban azonban csak 5 kg/ m2 mennyiséggel számolnak.
- üvegszövetháló, melynek anyagszükséglete: 1,1m²/m², az átfedések miatt.
Meg kell jegyezni, hogy sokan az alaprendszer részének tekintik a dübeleket is, amelyek a polisztirol lemezek rögzítésére szolgálnak.

Mit értünk teljes hőszigetelő rendszeren (THR)?

A teljes hőszigetelő rendszer általában tartalmazza a hőszigetelő lapokat, a ragasztót, az üvegszövethálót, a dübeleket, az indítóprofilt és az élvédőt üvegszövethálóval, az alapozót és a színvakolatot.

Mi a grafitos hőszigetelés, miben különbözik az ún. fehér hőszigetelő lapoktól?

A grafitos hőszigetelő lapok olyan polisztirol alapú hőszigetelő anyagból állnak, amelyhez a gyártás során grafitport kevernek. A grafitadalék hatására csökken a hőszigetelő lemez hővezetési képessége, ezáltal javul a hőszigetelési hatékonyság. A grafitos hőszigetelés mintegy 20%-kal jobb hőszigetelést biztosít, mint az azonos vastagságú fehér polisztirol lap. Ez azért fontos, mert így kisebb vastagságú lemezekkel is elérhető ugyanaz a hőszigetelési érték, mint egy vastagabb fehér polisztirol lappal. Ennek például fontos szerepe lehet olyan helyzetekben, amikor nincs elég hely a vastag hőszigeteléshez, például az ablakok és ajtók környékén, de akár akkor is, ha nem szeretnénk túl vastag polisztirol lapot használni a homlokzati felületen. Kivitelezési módszere nem tér el lényegesen a fehér polisztirol szigetelésétől, ugyanazokat az anyagokat és technológiákat használjuk, a ragasztóból viszont speciális, erre a célra alkalmas anyag szükséges.

Elég csak a ragasztó a homlokzati lemezek rögzítésére vagy szükséges dübel használata is?

A homlokzati lemezek rögzítéséhez nem elég csak a ragasztó, mindig és feltétlenül szükséges a dübel használata is. A dübel egy olyan típusú rögzítőelem, amely behelyezésre kerül a falba fúrt lyukba, és amelyre még tekernek egy csavart. A dübel segítségével biztosítható, hogy a homlokzati lemezek ne mozduljanak el vagy esetleg ne essenek le a falról. A dübel mérete és mennyisége függ a homlokzati lemez típusától, vastagságától és a falazat anyagától. Anyagszükséglet: általában 4-6 dübel 1 m2 homlokzati lemez rögzítéséhez. A sima, ún fehér és grafitos polisztirol lapok rögzítésére megfelelő műanyag beütőszeges dübelek használata, míg a kőzetgyapot esetében – mivel a kőzetgyapot jelentősen nehezebb, mint a polisztirol- fémszeges vagy csavaros, adott esetben fémszálas dübelek használata célszerű, ezek ugyanis nagyobb rögzítőerővel rendelkeznek.
Ahogy említettük, elengedhetetlennek tartjuk a dübelek használatát. Ellenkező esetben a hőingadozások, és a páratartalom változása minimális szintű alakváltozást okozhat. Utólagos hőszigetelésnél pedig abszolút elengedhetetlen az alkalmazása. Meg kell említeni a szél szívóerejét is.

Mi a szerepe az üvegszövethálónak?

Az üvegszövet háló (vagy ahogyan sokan ismerik: dryvit háló) egy alkáliaálló üvegszövet, amelyet az esetek többségében a homlokzati hőszigetelő rendszerek cementes glettelő és ágyazó rétegeinek megerősítésére használják. Ezenkívül vakolatok erősítésére is használják, pontosabban a vakolat repedésének megerősítésére, növelhető a szilárdsága és javítható a tapadása, szükség esetén akár a repedések javításához is lehet üvegszövet hálót használni.
Az üvegszövet háló feladata a szigetelő réteg védelme: növeli a felület ütésállóságát, és biztosítja a kéregréteg repedésmentességét, valamint simaságát. Nagyon fontos tulajdonsága ezenkívül, hogy védi a homlokzatot a környezeti hatásoktól (fagytól, párától).

Mennyi ragasztó ajánlott a lemezek rögzítésekor?

Fentebb már említettük ezt a témát, EPS lapok ragasztásához 4 – 5 kg/m2, kérgesítéshez 4,5 kg/m2, azaz legalább 8 kg /m2. Kőzetgyapot lapoknál, 40%-os felületű ragasztásnál 5 – 6 kg/m2, kérgesítéshez 8 kg/m2, azaz összesen akár 12-14 kg is szükséges.
Fontos arra figyelni, hogy különböző típusú hőszigetelések esetén különböző típusú ragasztókat célszerű használni. Az ún. dryvit ragasztó a sima polisztirol lapokhoz használatos, grafitos lapokhoz speciális ragasztó szükséges, illetve a homlokzati kőzetgyapotok esetében is van egy egyedi ragasztó. Létezik speciális XPS ragasztó is, igaz, XPS lapok ragasztására a sima dryvit, illetve a grafitos ragasztó is alkalmas, függően az XPS lapok típusától, kialakításától, felületétől.

Mekkora megtakarítás érhető el, ha szigetelem a házam homlokzati felületeit?

A ház homlokzati felületeinek szigetelése általában jelentős fűtési költségmegtakarítást eredményez és javítja komfortérzésünket. A megtakarítás mértéke több tényezőtől függ: a ház méretétől, annak elhelyezkedésétől, állapotától, a szigetelőanyag típusától és vastagságától, valamint a fűtési rendszertől. Általánosságban elmondható, hogy a homlokzati hőszigetelés akár 30- 50%-kal is csökkentheti a fűtési energiafelhasználást. A befektetés megtérülési ideje azonban változó lehet, és több tényezőtől függ. Egyes források szerint a homlokzati hőszigetelés megtérülési ideje 20-25 év is lehet, mások szerint viszont akár soha nem térül meg. Ezért érdemes alaposan tervezést és számításokat végezni a homlokzati hőszigetelés költségeivel és előnyeivel kapcsolatban, mielőtt nekikezdünk a munkának. A megtakarítás mértéke bizonyos értelemben relatív, hiszen nem tudjuk, hogy 10, 20, 25 év múlva mekkorák lesznek az energiaköltségek. Azt is figyelembe kell venni, hogy a ház egyéb részei szigetelve vannak-e, illetve, ha igen, milyen szigetelőanyaggal. Szerepet játszik az is, hogy mennyire korszerűek a nyílászárók. Összeségében szólva, ez egy igen összetett kérdéskör. Különböző számítási modellek állnak rendelkezésre.

m2
Bruttó ár: 12290 Ft /m2
m2
Bruttó ár: 10836 Ft /m2
m2
Bruttó ár: 8855 Ft /m2
m2
Bruttó ár: 5445 Ft /m2
m2
Bruttó ár: 8025 Ft /m2
m2
Bruttó ár: 8260 Ft /m2

Kérjen visszahívást!
Szűrések
Termékszűrés gyártóra
További gyártóink
Szűrések
Termékszűrés gyártóra

További gyártóink

Árukereső.hu Árukereső.hu